Skip to content Skip to navigation

ХОМЕОПАТИЯ

 

 

10 АПРИЛ- СВЕТОВЕН ДЕН НА ХОМЕОПАТИЯТА

На 10 април  се отбелязва Световния ден на хомеопатията. Това е датата, на която през 1755 г. е роден д-р Самуел Ханеман – един изключителен новатор и основател на хомеопатията. Откривателят на тази ефективна и дълбока наука, чиято цел е възстановяването на здравето по природен начин.
Ханеман е първият лекар, прозрял факта, че болестите са динамично разстройство на здравето и затова лекуване означава не ОТСТРАНЯВАНЕ на болести, а ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ на здравето чрез специфична стимулация на естествените защитни механизми на организма.
Хомеопатията разглежда здравето като динамично равновесие, което изисква персонализиран, холистичен подход, защото изразът на болестта е напълно различен при всеки отделен  пациент.

 "Най-висшия идеал на лечението е бързото, меко и трайно възстановяване на здравето или отстраняване и унищожаване на болестта във всичките й проявления по най-краткия, най-сигурен и най-безвреден начин, върху ясни, разбираеми принципи."(Органон на лечебното изкуство)

 

 

Хомеопатични прегледи се осъществяват по предварително уговорен час на тел. 0884 931 848.
Хомеопатичните прегледи се провеждат извън часовете за прегледи по НЗОК.

КАКВО Е ХОМЕОПАТИЯ?

Хомеопатията е съвременен терапевтичен метод, който стимулира естествената способност на организма да се справя с болестта.

Тя приема, че всички симптоми в състояние на болест са израз на дисхармония на целия организъм. Трябва да се лекува не болестта сама по себе си, а болния човек във всички негови аспекти – психика, емоции и физическо тяло. Хомеопатията съществува повече от 200 години. Основният принцип на хомеопатията се нарича Закон на подобието – “Similiasimilibuscurentur” или “Подобното се лекува с подобно”. На практика той означава следното: когато здрав човек приеме дадено вещество той може да получи определени симптоми. През 1796 г. немският лекар, Самуел Ханеман, го преоткрил и формулирал Закона на подобието. Той създал нов метод на лечение, който нарекъл хомеопатия (от гръцките думи – “homeo”– подобен и “pathos”– страдание).

Хомеопатията е метод на лекарствено лечение, при който на всеки болен с определена съвкупност от оплаквания се предписва лекарство, способно да причини у здрави изпитатели симптоми, чиито прояви са подобни на оплакванията на пациента. Лекарственото средство стимулира естествените защитни механизми на организма, което води до излекуване. Лекува се причината за болестта, а не нейните последици. Важен е отделният човек в своята цялост – физика, емоции, психика. Всеки човек има собствен, неповторим начин на реакция в ситуациите, които преживява (”важно е не какво ти се случва, а как ти реагираш в ситуацията”), а протичащите процеси в организма са взаимосвързани.
 


КОИ БОЛЕСТИ СЕ ЛЕКУВАТ С ХОМЕОПАТИЯ?

Остри заболявания: настинки, ангини, ОВИ, болкови синдроми, бъбречни и коремни колики, подагрозни кризи, диарии, повръщания, обриви, травми, изгаряния, измръзвания и др.

По голяма част от детските болести: шарка, настинка, треска, диария, дизентерия, колики, тонзилит, синузит, бронхит, пневмония, отит, астма, проблеми с никненето на зъбки.

За разлика от антибиотиците и други алопатични лекарства, хомеопатичните лекарства не нарушават храносмлането и не засягат защитните сили на организма, не предизвикват алергии и други нежелани ефекти (но предписани от специалист – хомеопат). Самолечението за хронични и сериозни заболявания е нежелателно. Хомеопатията е ефективна при поведенчески и емоционални проблеми, често срещани при децата като – раздразнителност, фобии, чести избухвания, деструктивност, смучене на палеца, гризане на нокти, нощно напикаване и др. Ефективна е също и при умствено и физически изоставащи деца. Хомеопатията е ефективна и при хронични заболявания: алергии, главоболие, сенна хрема, мигрени, проблеми на пубертета и климакса, косопад, стресов неинсулинов диабет, кожни проблеми, пикочни инфекции, запек, хемороиди, артрозни промени, артериална хипертония, хормонален дисбаланс, храносмилателни проблеми при бебета, деца и възрастни, преди и след операция, при неврози, депресивни състояния, стрес от различно естество - психоемоционални сривове, причинени от разнообразни високостресови ситуации -  загуба на близък, травми от детството, дългогодишно потискане. Поведенчески проблеми при деца и възрастни, задръжки в развитието, пристъпи на паника, тревожно безпокойство, страх от изпити, сценични изяви, снижено самочувствие и др. Неясни болестни състояния, когато всички изследвания са в норма, а пациентът се чувства зле.

Всеки човек може да бъде лекуван с хомеопатични лекарства, защото хомеопатичните лекарства нямат странични токсични ефекти.

За да бъде лечението успешно, е необходимо наличието на три условия:

  • Болестта да е довела до функционални (обратими) изменения в тъканите и органите.

Целта на хомеопатичното лечение е стимулиране на естествените защитни механизми на организма. Следователно там, където тъканите са увредени необратимо никакво стимулиране няма да премахне увредата, защото с хомеопатичното лекарство не се създават нови тъкани, а се оптимизира функцията на вече съществуващите. Не е реалистично да се очаква оздравяване например при болни от инсулинозависим диабет. Същото се отнася и за болни от други хронични заболявания в напреднал стадий - например болни с тумори, болни с напреднала чернодробна, бъбречна, сърдечна или дихателна недостатъчност, болни с тежки склеротични промени в съдовете и пр. При подобни заболявания ефектът от лечението може да бъде само облекчаване на страданията на болния без токсични ефекти от лечението.

  • Организмът да има запазена реактивна способност.

Организмът трябва да бъде в състояние да реагира на добре подбраното лекарство. Живото-застрашаващите състояния, при които трябва да се проведе интензивно лечение и да бъдат подпомогнати или дори заместени някои жизнено важни функции - дишане, кръвообращение и пр. - не се лекуват само с хомеопатични лекарства. При тях трябва да се приложи конвенционално лечение.

 

  • Да може да се намери хомеопатично лекарство, което при изпитване върху здрави доброволци да е довело до патологията, наблюдавана у пациента.

При условие, че са спазени горните две условия, малко вероятно е подходящото хомеопатично лекарство да не бъде намерено.

Все пак съществуват заболявания, при които хомеопатията още не е намерила медикамент, причиняващ подобно на болестта страдание у здрави изпитатели. Пример за такова заболяване е множествената склероза. Затова с хомеопатия не може да бъде излекувана множествена склероза, а само да бъдат облекчавани някои нейни симптоми: слабостта в крайниците, спастичната парализа и др. При хроничните болести хомеопатичните медикаменти се подбират по специална методика, наречена “конституционално хомеопатично лечение”, или “лечение на терена”. Лекарите-хомеопати придобиват умения за подбора и лечението на хроничните болести след няколко години обучение.


КАКВИ СА ЛЕКАРИТЕ-ХОМЕОПАТИ?

Лекарят - хомеопат е този, който след завършване на медицина е допълнил обучението си чрез задълбочено изучаване на хомеопатията.

Лекарят - хомеопат не изключва използването на други терапевтични методи или медицински концепции.

Хомеопатията дава възможност на всеки лекар да разшири своите терапевтични възможности.

Хомеопатичният метод, както и всеки терапевтичен метод изисква диагностика и личен разговор с лекуващия лекар.


ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ПРЕГЛЕДА МИ ЗАДАВАТ ТАКИВА СТРАННИ ВЪПРОСИ?

Вярно е, първия път може да останете изненадан/а/ от въпросите, които лекарят ще Ви зададе. Те могат да Ви се сторят без връзка с болестта.
Но всъщност, за да може да определи най-подходящите лекарства, лекарят ще търси едновременно с необходимите симптоми за диагностика на съответното заболяване индивидуалните особености на неговото протичане във всеки конкретен случай. Той ще се постарае да определи точния вид на уврежданията, тяхната локализация, усещанията, които имате, промяната в поведението и др.


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ХОМЕОПАТИЧНИТЕ ЛЕКАРСТВА?

Хомеопатичните лекарства са медикаменти като всички останали. Те се произвеждат от фармацевтични компании съгласно указанията на специална, т.н. хомеопатична фармакопея. Хомеопатичните лекарства са от минерален, животински или растителен произход. Произвеждат се по специална технология, включваща на всеки етап разреждане и потенциране. Поради липса на химични агенти в тях, хомеопатичните лекарства са абсолютно нетоксични и безвредни и предизвикват сигурно и безопасно лекуване.

Съществуват две основни групи: – монопрепарати (съдържащи само едно активно вещество) – комбинирани препарати/специалитети (които са смес от няколко хомеопатични съставки) Те са за лечение на леки форми на остри заболявания. Могат да се дават и от фармацевт.

Монопрепаратите са ”истинската сила” на хомеопатията, но предписани след консултация с квалифициран лекар – хомеопат, който да прецени от кое точно лекарство се нуждаете в конкретния момент. Хомеопатичните лекарства стимулират собствените защитни сили на човека.
 


КАК СЕ ПРИЕМАТ ХОМЕОПАТИЧНИТЕ ЛЕКАРСТВА?

  • Дози-глобули: цялото съдържание се поставя под езика до стопяването му;
  • Флакони с гранули: най-често се изписват по 5  гранули на прием, като по същия начин се поставят под езика до стопяването им;
  • Таблети: обикновено се смучат под езика до пълното им стопяване.
     

БЕЗОПАСНО ЛИ Е ПРИЛОЖЕНИЕТО НА ХОМЕОПАТИЧНИТЕ ЛЕКАРСТВА ПРИ БРЕМЕННОСТ?

Хомеопатията може да се препоръчва по време на бременност. Бременните могат да се лекуват през всички периоди на бременността от крампи, гадене, нарушения на съня и други проблеми. Хомеопатията помага в хода на раждането и в следродовия период - възстановяване след раждане, засилване на млечната секреция, рагади по гърдите и др.

 


КАК ПРОТИЧА ЛЕЧЕНИЕТО?

В интервал от 20 минути преди и след приема на лекарството не трябва да поставяте нищо в устата си (включително вода, цигари, дъвка и др.) това не се отнася за лечението на остри заболявания, особено при деца. Хомеопатичните лекарства се поставят под езика. По време на хомеопатичното лечение трябва да се избягва употребата на кафе, алкохол, черен чай, мента и продукти съдържащи ментол, евкалипт или камфор, тъй като те могат да попречат на действието на лекарството.

В хода на лечението, меко и постепенно започват промени. Те са строго индивидуални. Някои пациенти преживяват период на благополучие и оптимизъм. При други, част от симптомите могат да се влошат за кратко време. Това е като ”прочистване” на организма. Поради това могат да се обадят за кратко някои стари Ваши симптоми. Те ще отминат сами и не изискват лечение. Те са важна част от лечебния процес, т.нар. ”хомеопатична криза”, която бележи началото на реакцията на организма, но не е задължителна при всички. Те са много важна част от лечебния процес. Ако има нещо, което Ви притеснява, обадете се на лекуващия Ви хомеопат колкото се може по-рано. Важно е той да знае какво се случва. Бихте могли да записвате настъпващите промени, за да ги обсъдите при следващата консултация.

Срокът на лечение зависи от индивидуалната реактивност, от дълготрайността на болестта, от злоупотреба с антибиотици, кортикостероиди, антидепресанти, както и от наличието на поддържащи причини.

 


МОЖЕ ЛИ САМИ ДА СЕ ЛЕКУВАМЕ С ХОМЕОПАТИЧНИ ЛЕКАРСТВА?

За да се избегне рискът от неправилно поставена диагноза, се налага обезателно да се обърнете за консултация към лекар-специалист.

 


МОГАТ ЛИ НЕЛЕКАРИ ДА ПРАКТИКУВАТ ХОМЕОПАТИЯ?

Тъй като хомеопатията е сравнително нов за България метод, лица без подходящото медицинско образование понякога си позволяват да “лекуват” по свои собствени “системи”, осланяйки се на факта, че хомеопатичните медикаменти са практически безвредни. Нещо повече – понякога те сами “приготвят” хомеопатични лекарства и направо ги продават на нищо неподозиращите болни.

Това е една изключително порочна практика, защото липсата на медицинско образование може да доведе до сериозни диагностични грешки.
 


ХОМЕОПАТИЯТА ПОДХОДЯЩА ЛИ Е ЗА МЕН?

Да. Хомеопатията е удачен метод за лечение на хора с активен начин на живот. Действието й е бързо и ефикасно. Ще се наложи да отделите един-два часа за първия преглед. При следващите прегледи консултациите ще отнемат много по-малко време.